Rezultati prvih prinosa i praktična iskustva agrosolara u Austriji

Godinu dana nakon puštanja u pogon agrosolarne elektrane EWS Sonnenfeld u Bruck/Leitha, Donja Austrija, bilježe se prvi rezultati poljoprivrednih prinosa. Ovo pilot postrojenje, smješteno na 5,5 hektara, rezultat je suradnje između Energetskog parka Bruck/Leitha, tvrtke EWS Consulting i austrijskog Fonda za klimu i energiju. Cilj postrojenja je testirati i optimizirati različite usjeve i metode uzgoja u kombinaciji s različitim fotovoltaičkim sustavima.

 

Znanstvenici sa Sveučilišta za prirodne resurse i primijenjene bioznanosti u Beču (BOKU) dokumentiraju i bilježe rezultate koje će zatim koristiti za daljnju optimizaciju postrojenja u Sonnenfeldu. Povratne informacije nakon prvih žetvi i berbi potvrđuju uspješnost koncepta agrosolara.

 

U usporedbi s PV prizemnim sustavima, EWS Sonnenfeld® koristi 80% površine za uzgoj hrane, dok se 18% koristi kao cvjetne trake i pčelinje paše za poticanje bioraznolikosti. Samo 2% površine prekriveno je fotovoltaičnim komponentama. Trenutno, 5.704 PV modula u Sonnenfeldu opskrbljuje električnom energijom više od 1.100 kućanstava.

 

Ovaj koncept omogućuje učinkovito višestruko korištenje prostora s minimalnom potrošnjom zemljišta. Također stvara dodatne prihode za poljoprivrednike bez konkurencije za zemljište s proizvodnjom hrane. Sve ove informacije će pridonijeti daljnjem razvoju agrosolara te potvrđuju održivost i ekonomske prednosti ovog inovativnog pristupa.