Vertikalna agrosolarna elektrana osvojila Austrijsku nagradu za solare 2023.

Radi se o prvom velikom agro-fotonaponskom (APV) sustavu s vertikalno postavljenim dvostranim modulima instalirane snage od gotovo 2 MW u Gabersdorfu, Styria, u Austriji.

 

Vertikalna tehnologija njemačko-austrijskog developera Next2Sun pokriva tek otprilike jedan posto površine, omogućujući da se više od 90 posto i dalje koristi za konvencionalne poljoprivredne strojeve. Preostalih 10 posto oko redova modula također se može koristiti za mjere povećanja ekoloških karakteristika područja. Ove godine su uzgajane bundeve između redova modula, a planira se uzgoj soje i žitarica u narednim godinama.

 

Uz potporu Ekofonda pokrajine Štajerske projekt će biti znanstveno praćen tri godine kako bi se cjelovitije istražila i dokumentirala sinergija vertikalne fotonaponske energije i primarne poljoprivredne proizvodnje.

 

Planiranje postrojenja započelo je u svibnju 2020., a prva faza stavljena je u pogon u prosincu 2022. Do lipnja 2023., postrojenje je u potpunosti dovršeno i službeno pušteno u pogon. Cjelokupno planiranje i implementaciju sustava vodila je tvrtka G & G Sonnenstrom GmbH.

 

Austrijsku nagradu za solare dodjeljuje udruženje Eurosolar Austria, a nagrađuje sve dionike koji su dali poseban doprinos korištenju solarne energije. Cilj je približiti temu korištenja solarne energije široj javnosti, istaknuti sjajne solarne projekte te podići svijest potrošača energije o obnovljivim izvorima energije.