Njemačka: Demonstracijski agrosolari na rekultiviranom otvorenom rudniku Garzweiler

Agrosolarno postrojenje u Njemačkoj, tvrtke RWE, sada isporučuje zelenu električnu energiju u mrežu nakon kratkog razdoblja od pet mjeseci gradnje. Novo demonstracijsko postrojenje izgrađeno je na otprilike sedam hektara rekultivirane zemlje na rubu otvorenog rudnika Garzweiler, u Sjevernoj Rajni-Vestfaliji. Tijekom narednih godina, na ovom mjestu provodit će se važna istraživanja kako bi se pokazalo kako poljoprivredna proizvodnja i proizvodnja obnovljive električne energije pomoću fotonaponskih sustava mogu ići ruku pod ruku.

 

Prva sadnica bit će posađena u proljeće, a istraživačke aktivnosti trajat će najmanje pet godina. Cilj projekta je razviti prikladne metode uzgoja i operativne koncepte za agrosolarne sustave. Institut za biljne znanosti pri Forschungszentrumu Jülich i Fraunhofer Institut za solarnu energiju pružaju znanstvenu podršku projektu, a financira ga savezna država Sjeverne Rajne-Vestfalije u sklopu programa zaštite klime i prijelaza na obnovljive izvore energije.

 

Postrojenje ima vršnu snagu od 3,2 megavata (otprilike 2,5 MWac) i sastoji se od tri tehnička koncepta agrosolara. U prvom konceptu, solarni moduli su fiksni i vertikalno montirani na nosaču. U drugom konceptu, moduli su montirani na pokretljivoj osi koja im omogućuje da prate put sunca od istoka prema zapadu. Ovo je osmišljeno kako bi se maksimizirao energetski prinos. Lucerna, bob i stočna trava će se uzgajati tijekom prve istraživačke godine. U sljedećim godinama planira se uzgoj kultura poput žitarica, šećerne repe, krumpira i drugog povrća. Između redova modula, ostaje dovoljno prostora za poljoprivredne strojeve. U trećem konceptu, fotonaponski moduli su podignuti na podkonstrukciju sličnu pergoli. Pod ovim modulima će se uzgajati biljke poput malina. Tijekom godina, interakcija između rasta biljaka i solara pratit će se pod različitim sezonskim vremenskim uvjetima.

 

Izvor: https://www.rwe.com/en/press/rwe-renewables-europe-australia/2024-01-19-smart-combination-rwe-commissions-innovative-agrivoltaics-demonstration-plant/

Slika: RWE Renewables Europe & Australia GmbH